مراقبت از دندان ها در هر دوره سنی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، به طوری که در هر رده سنی اگر از دندان ها مراقبت نشود و یا به آن ها رسیدگی نشود و درمان به موقعی روی دندان ها انجام نشود، ممکن است در آینده فرد دچار مشکلات و آسیب های دهانی و دندانی متعددی گردد. یکی از دوره های حیاتی که باید مراقبت از دندان ها به صورت اصولی و تحت نظر متخصص دندانپزشکی اطفال باشد دوره کودکی است. به عبارتی بسیاری از مشکلات دندانی که فرد در سنین بالاتر ممکن است با آن ها رو به رو شود، ریشه در عدم مراقبت از دندان ها از سنین کودکی دارد.
از آنجایی که در دوره کودکی به علت عدم توانایی، کودکان قادر به رعایت بهداشت دندان های خود نیستند، برخی والدین ممکن است به علت سهل انگاری یا فراموش کاری، رسیدگی به دندان کودکان خود را پشت گوش بیندازند. پس توجه داشته باشید که به عنوان والدین شما نقش اساسی را در سلامت دندان های کودک خود دارید.
فهرست محتوا
- 1 چرا مراقبت از دندان شیری کودکان اهمیت دارد؟
- 2 نقش مهم متخصص دندانپزشکی اطفال
- 3 انواع خدمات مربوط به متخصص دندانپزشکی اطفال چه مواردی است؟
- 4 چه موقع باید کودک را به کلینیک تخصصی دندانپزشکی اطفال ببریم؟
- 5 درمان دندان درد کودکان با روش خانگی توسط والدین
- 6 اگر دندان کودک به طور اتفاقی دچار شکستگی شد چکار کنیم؟
- 7 ترمیم دندان شکسته در کودکان چگونه است ؟
- 8 درمان دندان درد کودکان در کلینیک تخصصی دندانپزشکی اطفال
- 9 ترس کودکان از دندانپزشکی | ترمیم دندان کودکان با بیهوشی
- 10 غلبه بر ترس کودکان از دندانپزشکی
چرا مراقبت از دندان شیری کودکان اهمیت دارد؟
دندان های اولیه کودک دندان های شیری نامیده میشوند که تا سن 12 سالگی افتاده و جای خود را به دندان های دائمی می دهند. اهمیت مراقبت و نگهداری از دندان های شیری به اندازه مراقبت از دندان های دائمی بسیار بالا است، زیرا نقش مهمی در تغذیه، درست صحبت کردن و اعتماد به نفس کودک دارند.
آموزش بهداشت دهان و دندان به کودک و رعایت اصولی از دندان ها از پیشرفت پوسیدگی و تبدیل آن به درد و عفونت شدید جلوگیری میکند. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و عفونت لثه ممکن است به استخوان فک و دندان های دائمی که در زیر ریشه دندان های شیری هستند نیز آسیب جدی وارد کند.
نقش مهم متخصص دندانپزشکی اطفال
یکی از مهمترین افرادی که در سلامت دندان کودک نقش مهمی را ایفا میکند، دندانپزشک اطفال است. در درجه اول نقش مهم دندانپزشک اطفال در نحوه برخورد با کودک است. دندانپزشک کودکان باید در علم روانشناختی رفتار با کودکان کاملا مهارت داشته باشد و در اولین جلسه مواجه شدن کودک با محیط و وسایل دندانپزشکی به خوبی بتواند اعتماد کودک را به دست آورد و با برقراری رابطه دوستانه با کودک اطمینان او را برای انجام درمان جلب کند.
انواع خدمات مربوط به متخصص دندانپزشکی اطفال چه مواردی است؟
- انجام معاینات و بررسی کامل وضعیت دهان و دندان کودک
- درمان دندان درد کودکان
- راهنمایی و ارائه اطلاعات لازم در جهت حفظ بهداشت دهان و نگهداری و مراقبت از دندان شیری کودک
- انجام درمان های تخصصی دندانپزشکی اطفال برای مراقبت از دندان های شیری تا دندان های دائمی
- ارائه مشاوره های لازم درمورد ترک عادات کودکان مانند پستانک، مکیدن انگشت و …
- ترمیم دندان شکسته در کودکان
- ترمیم حفره های دندانی
- روکش مخصوص دندان شیری کودکان S.CROWN (اس اس کرون اطفال)
- عصب کشی دندان شیری
- مدیریت و درمان مشکلات و بیماری یا زخم در لثه
- و…
چه موقع باید کودک را به کلینیک تخصصی دندانپزشکی اطفال ببریم؟
در جواب این سوالِ اکثر والدین باید گفت بهترین زمان مراجعه به دندانپزشکی کودکان، همزمان با رویش اولین دندان شیری و در زمانی است که دندانها سر از لثه بیرون می آورند. در این هنگام لثه ها دچار خارش میشوند و ممکن است ملتهب شوند که بهتر است والدین از خوراکی ها و وسایل تجویز شده توسط دندانپزشک کودکان استفاده کنند.
زمان مهم دیگری که باید به دندانپزشک اطفال مراجعه کنید سن 2 سالگی و زمانی است که دندان ها ممکن است دچار پوسیدگی شوند. در این سنین به علت اینکه رعایت بهداشت دندان کودکان دشوار است باید به توصیه های مراقبتی و بهداشتی دندانپزشک متخصص کودکان عمل کنید.
چه عواملی ممکن است باعث پوسیدگی دندان شیری کودک و به دنبال آن دندان درد کودک شود؟
- عوامل ژنتیکی
- تغذیه نامناسب مادر در دوران بارداری
- مصرف بیش از اندازه شیرینی جات و کربوهیدرات
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- عدم استفاده از نخ دندان توسط والدین
- تماس بزاق آلوده با دهان کودک
- عدم مراجعه منظم به دندانپزشک متخصص کودکان و انجام درمان های لازم در جهت پیشگیری از پوسیدگی دندان
درمان دندان درد کودکان با روش خانگی توسط والدین
برخی والدین به محض اینکه احساس میکنند کودکشان دچار دندان درد شده سریعا به دنبال درمان خانگی آن هستند. توجه داشته باشید که برخی از درمان های خانگی که ممکن است در اینترنت جستجو کنید باعث وخامت اوضاع و بدتر شدن دندان درد کودکان شود.
در درجه اول به محض احساس دندان درد کودکتان ترجیحا بهتر است از مسکن دندان درد مانند ایبوپروفن یا ایستامینوفن ها استفاده کنید تا به صورت موقتی درد را تسکین دهید. توجه داشته باشید هرچه زودتر به کلینیک دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید تا درمان را به صورت اصولی انجام شود.
اگر دندان کودک به طور اتفاقی دچار شکستگی شد چکار کنیم؟
یکی از اتفاقات شایعی که ممکن است برای بیشتر کودکان اتفاق بیوفتد، شکستگی دندان بر اثر زمین خوردن، تصادف و یا گاز گرفتن یک جسم سفت باشد. در این شرایط در درجه اول باید آرامش خود را حفظ کنید و کودک را که متحمل درد و شوک است آرام کنید.
دندان شکسته شده اگر از قسمت تاج باشد و یا کاملا از حفره خارج شده باشد در ساعات اولیه بعد از شکسته شدن در صورتی که اقدامات لازم و صحیحی بلافاصله بعد از شکسته شدن توسط والدین انجام شود شانس ترمیم و بازسازی بسیار بالایی دارد .
اقدامات لازم بعد از شکستگی دندان کودکان
- ابتدا دهان کودک را شست و شو دهید.
- تکه ی دندان جدا شده را نگه دارید، البته به خاطر داشته باشید که باید آن را داخل بزاق یا شیر و یا سرم فیزیولوژی قرار دهید. زیرا دندان اگر خشک شود شکننده میشود و قابل استفاده نیست، سپس قطعهی شکسته را به دندانپزشک کودکان نشان دهید ، تا در صورت ممکن بتواند دندان شکسته را ترمیم کند.
- در صورت خونریزی یک قطعه گاز استریل به کودک دهید تا آنرا گاز بگیرد و خون ریزی متوقف شود.
- در اسرع وقت به دندانپزشک کودکان مراجعه کنید.
ترمیم دندان شکسته در کودکان چگونه است ؟
در طی درمان ترمیم دندان شکسته در کودکان در ابتدا باید لایه ای از سطح دندان برداشته شود که توانایی عمل ترمیم دندان با ونیر کامپوزیت وجود داشته باشد. ونیر کامپوزیت نباید دارای ضخامت بیشتر از یک میلیمتر جز در قسمت هایی که شکستگی رخ داده باشد. ونیر در ترمیم دندان شکسته در کودکان با ماده ای مخصوص به دندان ها متصل میشود تا دندان به شکل قبلی خود بازگردد.
درمان دندان درد کودکان در کلینیک تخصصی دندانپزشکی اطفال
باقی ماندن ذرات خوراکی در میان دندانهای کودکان باعث رشد باکتری و به وجود آمدن پلاک دندان میشوند. باقی ماندن پلاک روی دندان ها و عدم از بین بردن پلاک دندان با مسواک و نخ دندان به مرور باعث پوسیدگی دندان شیری و بیماری لثه میشود و پیشرفت این دو باعث آسیب به عصب دندان و ایجاد حس دندان درد در کودکان میشود که در این هنگام با مراجعه به کلینیک دندانپزشکی کودکان باید هرچه زودتر فرآیند درمان دندان درد کودکان انجام شود.
ترس کودکان از دندانپزشکی | ترمیم دندان کودکان با بیهوشی
فوبیای دندانپزشکی و ترس کودکان از دندانپزشکی اختلالی است که اکثر افراد دچار آن هستند. این مسأله در کودکان بیشتر دیده میشود و به همین جهت مانع همکاری آنها با دندانپزشک اطفال میشود، نتیجه این ترس کودکان از دندانپزشکی، پوسیدگی دندان شیری و به دنبال آن درمانهایی نظیر عصب کشی دندان شیری خواهد بود. اما در این میان روش نوینی در درمانهای دندانپزشکی وجود دارد که با عنوان سدیشن یا بیهوشی کودکان برای دندانپزشکی و یا دندانپزشکی اطفال با بیهوشی شناخته میشود که در این روش میتوان تمام درمان ها مثل عصب کشی دندان کودک با بیهوشی را انجام داد.
غلبه بر ترس کودکان از دندانپزشکی
عدم همکاری کودک با دندانپزشک باعث عدم انجام درمان و یا کاهش کیفیت درمان های دندانپزشکی برای کودک میشود. در برخی از مراکز درمان دستیار و والدین با استفاده از مهار فیزیکی و نگه داشتن به اجبار کودک در حالت بی حرکت برای انجام درمان موجب تاثیرات منفی در روان کودک میشوند. توصیه میشود در زمانهای معین و در زمان هایی که کودک متحمل هیچگونه دردی نیست، کودک به همراه والدین جهت چکاپ های دوره ای به دندانپزشک مراجعه کند تا بتواند به خوبی با وسایل دندانپزشکی و پزشک و محیط دندانپزشکی ارتباط برقرار کند .مناسب ترین راه حل برای کنترل ترس کودکان از دندانپزشکی، مراجعات منظم به متخصص دندانپزشکی اطفال جهت چکاپ دندانها بعد از رویش اولین دندان شیری باشد. دندانپزشک متخصص کودکان با ارائه اطلاعات لازم جهت حفظ بهداشت دهان و دندان و آموزش نکات مراقبتی لازم، والدین را در جهت حفظ سلامت دندان ها راهنمایی خواهد کرد.
با مراجعه به کلینیک تخصصی دندانپزشکی اطفال و ملاقات با بهترین دندانپزشک اطفال میتوانید نکات مهمی را در جهت مراقبت از دندان های کودکان خود بیاموزید.
در کلینیک تخصصی دندانپزشکی سبز، میتوانید تمامی درمانهای تخصصی دندانپزشکی کودکانِ خود را توسط متخصص دندانپزشک اطفال به صورت کاملا تخصصی انجام دهید. جهت تعیین وقت ویزیت با بهترین متخصص دندانپزشکی کودکان در تهران با پذیرش کلینیک دندانپزشکی سبز تماس بگیرید.